Pizza sütés
2020.03.27

Mi lehet jobb móka és időtöltés, minthogy lefoglalva a gyereket a vacsora is elkészül, ráadásul a nagy kedvenc, a PIZZA! :)
Nem kell sok hozzávaló, és sokszor elég, ha a hűtőben lévő maradékokat használjuk feltétnek. :)
A receptet az internetről szedtem, könnyű, gyors és finom tészta lett belőle.
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt (normál, vagy fehér kenyér)
- 0.5 ek só (tengeri)
- 0.5 ek barna cukor
- 2 ek olívaolaj (extra szűz)
- 325 ml víz (langyos)
- 1 tasak (7 gr) instant élesztő
- kis oregánó, bazsalikom, pizza fűszerkeverék
Elkésztés:
- A langyos vizet elkeverjük a cukorral, élesztővel, olivaolajjal, és hagyjuk pár percig állni.
- Ezalatt a lisztet közvetlenül a gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a sót, kissé összekeverjük vele, és egy mélyedést alakítunk ki a közepén.
- Az élesztős vizet adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet.
- Ha némileg már összeállt így a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel, és nagyon alaposan gyúrjuk, míg szép homogén tésztát kapunk.
- Én tettem a tésztába oregánót, de lehet bazsalikomot vagy pizza fűszerveréket is.
- Egy lisztezett tálba tesszük, tetejét is kissé meglisztezzük, nedves konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk, míg kb. a duplájára megkel (1-1,5 óra).
- Ekkor kiborítjuk a lisztezett deszkára, és átgyúrjuk újból kissé, hogy kijöjjön a levegő belőle.
- Kettőbe osztjuk, vagy több kisebb adagra, és aszerint, hogy mit szeretnénk, tovább dolgozunk vele.
- Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, pizzasütőlemezre, vagy egy sütőlemezre tesszük (minél vékonyabb legyen!) és hagyjuk így 10- 15 percet nyugton. Utána pizzaszósszal megkenjük, tetszőleges feltétet pakolunk rá.
- Majd a lehető legnagyobb hőfokon (ami csak elérhető a sütőnkben) előmelegített sütőben, kb 10 perc alatt megsütjük
- sütési hőfok: 280 C
- sütési mód: alul-felül sütés